miercuri, 30 noiembrie 2022
Informația fără granițe


VIDEO | O româncă s-a întors din străinătate și a deschis o firmă de zugrăveli în România: „Simt că acasă pot fi cu adevărat eu”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Știri - luni, 7 decembrie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

O româncă din județul Brașov, în vârstă de 35 de ani, s-a întors în țară după mai mulți ani petrecuți în străinătate și a deschis împreună cu soțul său o firmă de amenajări interioare. Adina Blaga a locuit 7 ani în Fran­ţa, la bunici, şi mai bine de 7 ani în Belgia, însă dorinţa sa a fost de „a practica meseria de zugrav în România“, scrie Ziarul Financiar.

Adina a urmat în adolescență cursurile unei scoli de meserii din Franţa și s-a specializat în decora­ţiuni interioare şi zugrăveli. A lucrat apoi în Franţa şi în Belgia, iar în 2019 a revenit în ţară şi a înfiinţat o firmă de finisări şi ame­na­jări la Râșnov, în judeţul Braşov, beneficiind de proiectul de sturt-up „Antreprenor Acasă.”

„La vârsta de 16 ani am luat drumul Europei în scopuri de dezvoltare personală și am ajuns să lucrez în sectorul construcțiilor unde am învățat să mă joc cu culorile și cu materiile prime de orice tip. După terminarea liceului de construcții profil Finisări interioare și exterioare, în Franța, am continuat să studiez artele decorative. Simt că acasă pot fi cu adevărat eu și că pot aduce plus-valoare în domeniul de care sunt pasionată, de aceea am decis să mă întorc în România și să deschid AB4ART PRO DECO PAINT EFFECTS SRL.”, mărturisește Adina pe site-ul Antreprenor acasă.

În anul 2006 a obținut Brevetul de studii profesionale cu medie maximă (356 puncte din 360), fiind premiată de către consiliul profesoral cu titlul de excelență. Astfel, statul francez a contribuit cu suma de 12.000 de euro, reprezentând taxa de înscriere, pentru ca Adina să-și poată continua studiile în domeniul artelor decorative. „Am studiat materiile prime și compozițiile diferitelor texturi de vopsele pentru a le putea fabrica eu însumi ceea ce a fost o experiență extraordinară, o adevărată călătorie în trecut, prezent și viitor. Am învățat să desenez litere, să conturez imagini, sa cunosc epocile prin obiecte, culori și forme”, a mărturisit Adina.

„Ideea (de a deschide o firmă în România – n.r.) o am în minte de zece ani, dar abia în februarie 2019 am pus pe picioare această firmă. Finanţarea a fost o bază, ne-a ajutat să achiziţionăm uneltele necesare. Suma primită a fost de 33.000 de euro, dar am investit şi noi bani, însă mai puţin“, a povestit pentru ZF Adina Blaga, fondatoarea firmei AB4Art.

Nu este ușor să o iei de la capăt în țară, dar Adina și soțul ei nu s-au dat bătuți: „Primul proiect în România a constat într-o reîmprospătare totală a aparta­men­tului unor pensionari, în Braşov. Până acum am avut în jur de 30 de lucrări, un număr foarte bun. (…) Am lucrat şi la exterior, dar mai puţin, pentru că suntem o echipă mică, iar acum ne concentrăm doar pe interior“.

Au strâns peste 30 de proiecte de amenajări de locuinţe de la înființarea firmei, au trei angajați și sunt foarte mulțumiți de profitul realizat până în prezent, chiar dacă 2020 nu a fost pentru nimeni un an tocmai ușor.

Cei doi își doresc pe viitor să deschidă un centru de formare pentru tineri în domeniul finisărilor interioare, cu internat şi cantină pentru cei din zonele subdezvoltate: „Poate în următorii trei ani să îl pun pe picioare. Am întâlnit persoane care ar fi interesate să înveţe, în general fete, care au înclinaţie spre decoraţiuni şi sunt mai meticuloase“, a afirmat Adina Blaga.

Trimite acest articol și prietenilor tăi