sâmbătă, 2 decembrie 2023
Informația fără granițe


Viza de muncă în Marea Britanie pentru români. Procesul de aplicare

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate În evidență Informații utile - marți, 31 octombrie 2023 Etichete: , , ,

După Brexit, condițiile de muncă și de reședință pentru cetățenii europeni în Marea Britanie au suferit schimbări semnificative. Pentru cei care intenționează să lucreze în această țară este vital să înțeleagă noile reglementări și proceduri.

Noua politică de imigrație

Cetățenii europeni, inclusiv românii, care au ajuns în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 și care nu îndeplinesc condițiile schemei EU Settlement Scheme (EUSS), trebuie să urmeze noul sistem de imigrație britanic. Acesta implică obținerea unei vize de muncă pentru a putea fi angajați în țară.

Tipuri de vize de muncă

Există diferite tipuri de vize de muncă, fiecare cu cerințele sale specifice. Informații complete pot fi accesate pe site-ul oficial al guvernului britanic. Printre opțiunile disponibile se numără viza pentru lucrătorul calificat, viza pentru lucrătorul în sănătate și îngrijire, și viza pentru lucrătorul sezonier.

- Continuarea după publicitate -

Informații în limba română

Pentru cei care preferă informații în limba română, guvernul britanic oferă resurse pe pagina web dedicată noului sistem de imigrație: www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-system-information-for-eu-citizens.ro?fbclid=IwAR3HA55Xd_jbMZbvF9753MtNBTQIIEJgFnnduobTuTOL4EEhEWtgdIEA-FY.

Verificarea necesității vizei

Înainte de a începe procesul de aplicare, este important să verificați dacă aveți nevoie de viză pentru a lucra în Marea Britanie. Acest lucru poate fi făcut folosind instrumentul online disponibil pe site-ul guvernamental. Verificați dacă aveți nevoie de viză în UK: www.gov.uk/check-uk-visa?fbclid=IwAR2hocPTy4Azvw070K9-_sQ3AH2YM2gZYxCITM-VjmZ7KJFR8YTsxzHoDYM.

Procesul de aplicare

- Continuarea după publicitate -

Pentru a aplica pentru o viză de muncă, trebuie să aveți o ofertă de muncă de la un angajator autorizat de Ministerul de Interne din Marea Britanie. Angajatorul va trebui să vă emită un certificat de sponsorizare, care este necesar pentru aplicarea pentru viza de muncă. Lista angajatorilor autorizați este disponibilă online.

Aplicația pentru viza de muncă se inițiază online, iar candidații trebuie să prezinte o serie de documente specifice fiecărui tip de viză. Este important de menționat că viza de muncă trebuie obținută înainte de sosirea în Marea Britanie.

Costuri asociate

Obținerea unei vize de muncă implică anumite costuri, cum ar fi taxa pentru viză și asigurarea de sănătate. Informații detaliate despre aceste costuri sunt disponibile pe site-ul guvernamental, la secțiunea specifică fiecărui tip de viză.

Viza pentru lucrătorii calificați (Skilled Worker Visa)

- Continuarea după publicitate -

Această viză este destinată celor care au o ofertă de muncă de la un angajator autorizat și îndeplinesc alte criterii specifice. Documentele necesare includ numărul de referință al certificatului de sponsorizare, dovada cunoașterii limbii engleze, pașaportul, informații despre locul de muncă și salariul anual, codul ocupațional și numele angajatorului.

Asistență și resurse

Pentru consiliere specifică în domeniul imigrației, puteți contacta un consilier autorizat, cu lista disponibilă pe site-ul guvernamental. De asemenea, Biroul atașaților pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României la Londra este disponibil pentru a oferi informații despre accesul pe piața britanică a muncii.

În contextul post-Brexit, este esențial pentru cetățenii europeni să fie bine informați cu privire la noile reguli și proceduri pentru a lucra în Marea Britanie. Urmând pașii necesari și accesând resursele disponibile, procesul de aplicare pentru o viză de muncă poate fi navigat cu succes. Mai multe informații pe pagina Facebook a Departamentului Consular – MAE:

- Te-ar mai putea interesa -
DISTRIBUIE