marți, 30 aprilie 2024
Informația fără granițe


Zeci de muncitori români exploatați în străinătate în condiții groaznice. Un minor de 14 ani printre victime

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 14 octombrie 2023 Etichete: , , , , , ,

Parchetul din Libourne, sub-prefectură a departamentului Gironde din regiunea franceză Aquitania, a anunțat recent, printr-un comunicat de presă, deschiderea unei anchete pentru trafic de persoane în grup organizat.

Până în prezent, au fost identificate cel puțin 25 de victime de naționalitate română, printre care și un minor în vârstă de 14 ani, transmite publicația France Bleu.

Condițiile de muncă ale acestor victime erau comparabile cu cele din secolul al XIX-lea. În Gironde, muncitorii viticoli români au fost grav exploatați, precizează sursa citată.

După un an de cercetări, șapte persoane au fost arestate în cursul zilei de marți, 10 octombrie 2023, în cadrul unei operațiuni ample a Jandermeriei din Castillon-la-Bataille, Saint-Emilion și Capian.

Cei șapte inculpați, patru femei și trei bărbați, toți cetățeni români, au fost reținuți sub acuzația de trafic de persoane în grup organizat, complicitate la crimă în bandă organizată și subjugarea persoanelor vulnerabile la condiții de muncă și cazare inumane.

Investigațiile au fost inițiate în luna septembrie 2022, după ce un muncitor agricol român a depus o plângere la autoritățile locale.

„Acesta, împreună cu multe alte victime, au depus plângere afirmând că au fost recrutați în România, transportați în Gironde și apoi angajați să lucreze la vii pentru un salariu infim”, a specificat Parchetul din Libourne într-un comunicat oficial, solicitând astfel arestarea preventivă a tuturor suspecților.

Se pare că cel puțin 25 de victime, inclusiv un minor de 14 ani, ar fi fost „deprivate de salariul lor, documentele de identitate și telefoanele mobile”. Acestea „primeau doar 20 de euro pe săptămână pentru mâncare”, a adăugat o sursă apropiată cazului.

Lucrătorii sezonieri au denunțat, de asemenea, „condiții de cazare inacceptabile, umilințe și diverse lipsuri. Erau cazați la persoane private pe saltele infestate cu insecte și pline de mucegai”.

Chiar dacă recrutorii români au fost arestați, se ridică întrebări legate de angajatorii din regiunea viticolă în cauză. Au fost interogați proprietarii plantațiilor viticole de către jandarmi?

Parchetul a refuzat să comenteze în acest sens. „Orice este legat de lumea vinului în regiunea Libournais este delicat”, a concluzionat o sursă apropiată investigației.

În Franța, traficul de persoane este pedepsit cu șapte ani de închisoare și o amendă de 150 000 €, conform articolelor 225-4-1 până la 225-4-9 din Codul Penal.

DISTRIBUIE