vineri, 24 martie 2023
Informația fără granițe


Zeci de români s-au întors în țară cu autocarul. Transportul rutier internațional de persoane a fost reluat

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Prima pagină Știri - joi, 4 iunie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Patru autocare cu aproximativ 150 de persoane au sosit din Germania şi Austria în autogara de la Timișoara, anunță publicația Ziua de Vest. Acesta ar fi primul transport rutier internaţional privat de persoane efectuat după restricțiile de deplasare impuse de autorități în urma pandemiei de coronavirus.

Printre românii repatriați s-au numărat cetățeni rezidenți în cele două țări, turiști și muncitori sezonieri. A fost prima cursă internaţională a transportatorilor cu persoane aduse de peste hotare, după relaxarea restricţiilor de circulaţie.

Pasagerii au povestit că în autocare toate locurile au fost ocupate și nu s-a păstrat distanța de 1 metru între călători. Toate persoanele au purtat însă măști de protecție. Nici în autogară nu a fost respectată distanța între persoane prevăzută de lege.

Mulți dintre ei s-au plâns că la frontiera cu România timpii de așteptare sunt încă destul de lungi datorită întocmirii declarațiilor pe care călătorii trebuie să le dea: „Am trecut la nemți frumos, cu mașinile, la austrieci iar, la unguri ne-au verificat pașapoartele, numai la români trebuie să facem hârtii, că în România nu se poate altfel”, a spus unul dintre pasageri conform sursei citate.

Despre costurile călătoriei un bărbat a declarat că biletele s-au scumpit cu circa 20 de euro față de perioada dinaintea pandemiei.

Transportul rutier și feroviar international de persoane și-a reluat activitatea în urma unei decizii a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Hotărârea nr. 26 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), condus de premierul Ludovic Orban, prevede la art. 5: Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32, 35 și 37 din Legea nr. 55/2020.