duminică, 2 aprilie 2023
Informația fără granițe


Marea Britanie: Recomandări pentru cetățenii români care efectuează deplasări către și dinspre România

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - miercuri, 16 decembrie 2020 Etichete: , , , , , , , , , ,

Persoanele care sosesc în Marea Britanie venind din România au obligația de a se autoizola timp de 10 zile. La sosirea în Marea Britanie venind din orice stat este nevoie de furnizarea datelor de contact și informații privind statul  în care persoanele în cauză s-au aflat în ultimele 10 zile. Refuzul furnizării acestor informații și refuzul de a se autoizola se pedepsesc cu amendă de până la 10.000 lire sterline.

Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord sau Insula Jersey venind din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie – denumite „travel corridors” – sunt obligate să se autoizoleze. Perioada de autoizolare este de 14 zile pentru persoanele care sosesc în Țara Galilor și 10 zile pentru persoanele care sosesc în Anglia, Scoția sau Irlanda de Nord. La acest moment, România nu face parte din lista statelor exceptate de la măsura obligatorie privind izolarea la domiciliu, cei care sosesc în Regat din țara noastră sunt obligați să se autoizoleze.

În cele 14-10 zile de autoizolare se poate părăsi locuința numai în anumite condiții, precum:

  • urgențe medicale;
  • părăsirea teritoriului Angliei/Țării Galilor/Scoției/Irlandei de Nord;
  • evitarea unui pericol;
  • participarea la o ceremonie funerară/ înmormântare.

În cazul unei călătorii în Marea Britanie pentru mai puțin de 10 zile, este necesară autoizolarea pe durata sejurului.

Începând cu 5 decembrie, pasagerii care sosesc în Anglia vor avea posibilitatea de a efectua un test pentru infecția cu SARS-CoV-2 la 4 zile de la sosire și, în cazul unui rezultat negativ, vor putea ieși din autoizolare.

Pentru persoanele care călătoresc din Marea Britanie în România, nu este obligatorie măsura de autoizolare la intrarea în țara noastră

Marea Britanie nu se află pe lista țărilor din zona galbenă, din care se impune carantina la întoarcere în România. Lista completă cu toate țările din care autoritățile române impun carantină obligatorie la intrarea în România poate fi consultată aici.